Jump to content

Az energiahatékonysági címke értelmezése

2015. október 18.

Több mint 20 éve használjuk már az energiahatékonysági címkék jelöléseit. A környezetvédelmi címkék segítségével a fogyasztók összehasonlíthatják termékek energiafelhasználását, vízfogyasztásukat károsanyag-kibocsátásukat és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Az évek során egyre több eszközön alkalmazták ezeket a jelöléseket. Ma már használjuk a fűtőtestek, vízmelegítők és kazánok esetében is az egyes termékek összehasonlítására. Sokan azonban még mindig nem tudják, hogy mi mit jelent a címkén és hogyan kell értelmezni? Néhány tipp, hogy tudja, hogyan kell leolvasni ezeket az információkat.

2010 óta az Európai Unió minden országa közös energiacímkét használ. Ahhoz, hogy megtalálja a termékek között a legenergiahatékonyabbat, kövesse a címén a színkódot és az ABC betűit.  A sötétzöld a leghatékonyabb termékek színe, a piros pedig a legkevésbé hatékony termékeket jelöli. Az ABC betűi között az A+++ a leghatékonyabb, a G a legkevésbé hatékony.

2015 szeptemberétől az energiahatékonysági címke kötelezővé válik a fűtőtestek, melegvíz előállító berendezések esetében is. A címéken külön ábra jeleníti meg a termékek éves energiafogyasztását, melyet kWh-ban jelenítenek meg a címkén, valamint a zajszintet, melyet dB-ben mérnek.

Az energiahatékonysági címkék fontosak a tudatos vásárlók részére, akik szeretnék az energiahatékony megoldásokat előnyben részesíteni, akiknek a költségek megtakarítása melett fontos, hogy óvják a környezetet is.

Ajánlott Atlantic termékek: